dimecres, 2 d’abril del 2014

TALLER TÈXTIL CICLE INICIAL

Enguany tots els nens i nenes de primària de l’escola Vilademàger de La Llacuna fan  un taller tèxtil que s’imparteix dins del temps de la assignatura de plàstica.
Veurem  els treballs que van fer els alumnes de Cicle Inicial durant el primer trimestre.  La canalla de Cicle Mitjà hi estan treballant en aquestes dates i ho  exposaran a l’escola durant Diada de Sant Jordi (per tant com que és TOP SECRET no hi ha cap fotografia...) i els “ganàpies” de Cicle Superior faran el taller durant l’últim trimestre d’aquest curs ( i ho podrem veure a la Festa de Final de Curs). 

Doncs si, ho heu entès bé! La canalla entre fils, agulles, betes, botons, roba de molts colors, feltre i sobretot màquines de cosir!.  Són les màquines de cosir de les mares de l’escola que de forma totalment desinteressada i amb tota confiança les han deixades durant uns mesos perquè el taller es pogués fer. Moltes gràcies famílies! Penseu que hi ha cues per cosir a màquina!.



Heu vist quina traça i concentració?




El taller dura una hora i mitja i es fa un cop per setmana, doncs penseu que el temps vola! (i ho dic per experiència).


El taller permet estimular la creativitat a través de la manipulació de teixits.
Potenciar la autonomia personal i l’autoestima. Desenvolupar la psicomotricitat fina (molts d’ells s’enfilen ells mateixos les agulles i alguns sabem enfilar la màquina de cosir!), afavorir el treball en equip i col·laboratiu, fomentar la reutilització de materials variats tèxtils i introduir els infants en el mon de les arts plàstiques des d’una vessant tèxtil.

A part de les 5 màquines de cosir , el taller disposa de robes, guata, fils, feltre, entreteles, botons i un llarg etcètera. Algunes teles ha estat subministrades per membres de l’AMPA i persones del poble que al assabentar-se de la iniciativa han fet donació dels mateixos.  Si teniu material que no necessiteu i creieu que ens pot ser útil, serà ben rebut.  L’AMPA també ha finançat moltes de les robes que s’estan utilitzant en els diferents projectes.

El resultat és un treball individual:  Una funda per l’agenda amb la cara d’un monstre cosit amb feltre.




I un treball col·lectiu : Un tapís que decorarà la sala d’activitats de l’escola.
El tema del tapís es “Mediterrani”. S’ha treballat conjuntament amb els mestres perquè abans de començar el taller tèxtil, introduïssin aquest tema dins l’assignatura de medi. El primer dia, es va fer una explicació i es van mostrar diferents treballs que es poden fer amb roba. Després cada nen va dissenyar en paper el element que li agradaria realitzar.

Partint de cotó blanc, van tenyir la roba de fons del tapís.  Per tal de facilitar el treball individual cada nen va fer un bloc amb el seu disseny.  Un cop van tenir dissenyat el motiu, van passar a paper termoadhesiu cada una de les peces, van triar la roba per aquestes peces i les van retallar. Amb l’ajuda de la planxa van enganxar les peces al fons. Cada nen va cosir el contorn de la seva figura a la màquina de cosir. Després van afegir elements com botons, lluentons i altres elements decoratius cosint a mà. Van anar combinant aquest treball amb el de afegir tires de roba de diferents colors al voltant del bloc cosint a màquina.  Seguidament van unir els blocs entre sí i es va posar la tira del voltant creant així el “top” del tapís.


El tema triat, Mediterrani, no ha estat casual. Hem inscrit  el tapís al Concurs del Festival Internacional de Patchwork de Sitges 2014 que s’organitza a nivell nacional i que enguany enceta la categoria infantil amb diferents trams d’edat.
Aquí els podeu veure a l’exposició de Sitges.


Per acabar els alumnes estan supervisats pels mestres de l’assignatura de plàstica, membres de l’AMPA, la María Roca i la Cecília González,  la “culpable de tot” que de forma desinteressada i durant tot el curs està dedicant una tarda a la setmana als alumnes ensenyant i compartint les diferents tècniques tèxtils que ella com a artesana coneix perfectament.  Moltes gràcies Cecília!!!. Gràcies pel carinyo, l’art, la creativitat, l’empenta, la paciència i sobretot la pau que transmets a qui t’envolta.

No us perdeu el que ens estan preparant la resta dels alumnes. Hi ha sastres i modistes en potència!.

AMPA  

1 comentari: